2015
06.10

nothing compares to wrecking ball

Микса е направен през 2013, но аз сега го виждам и затова и сега коментирам. Харесвам този тип смесване, когато е сполучливо, но този специално ми направи много силно впечатление, защото освен просто микс, видеото е едно много добро сравнение на (поп)културата преди 25 години и сега. Не можем да не забележим как в момент, в който се говори за много силни чувства, образа на Sinead O’Connor е умерен, прикрит, с убити цветове и с много дискретен грим, ако го има изобщо, докато този на Miley Cyrus е натрапчив, с ярки цветове, силен контраст. И в двете песни героят споделя своите силни емоции, свързани с несподелената любов, но тук разликата е в посоката на чувствата. В песента “Nothing Compares to You” се споменават най-често изрази от рода на “теб” и “ти”, докато в песента “Wrecking Ball” се споменават най-често изрази от рода на “аз” и “мен”.

Ако приемем поп културата и в частност музиката, като огледално на съвременното общество (или може би обществото е огледало на поп културата), бих си извадил извода че се засилва егоизмът и егоцентризмът сред всеки от нас, като това води до положението, в което днес все повече двойки се развеждат и все повече хора над 30 живеят сами. Референция към егоцентризма бих направил с постовете на повечето хора във Фейсбук или поне на тези, които сайтът ми позволява да видя. Всеки споделя своите ярки изживявания, мисли, чувства и наблюдения със скромната идея да впечатли хората около себе си със своето превъзходство. Виждал съм дори спонсорирани лични постове. Наистина това е поглед от моята си висока кула и не мога да го подкрепя с никакви числови данни. Аз всъщност нямам и намерение.

Бих искал да благодаря на DJ Serafin за смесването на музиката и Mike Relm за страхотния видео монтаж, благодарение на които закърнялото ми мозъче бе стимулирано да пише в този блог след повече от 4 години.

No Comment.

Add Your Comment