2007
12.17

Днес попаднах на една гражданска петиция, в която граждани се обявяват против флуорирането на питейната вода, което правителството е решило да направи през идната година. Основното становище в петицията е, че освен съмнителния положителен ефект, до който води това начинание и възможните рискове за здравето на гражданите, това действие лишава гражданите от правото им на избор и правото им да ползват чиста, не третирана с химикали, питейна вода.

Заинтригуван от това се поразрових в интернет с цел да науча малко повече за флуорирането на водата. След краткото ми проучване си изградих мнение и заех позицията против флорирането на питейната вода.

Ето накратко какво прочетох в Wikipedia – Свободната енциклопедия: “Флорирането на питейната вода от обществените власти е създала и обществен дебат. Защитниците на флоурирането на водата казват, че флоурирането е деяние подобно на подсилването на солта с йод, на млякото с видамин D, на гроздовия сок с витамин С и че това е ефективен метод за борбата със зъбните кариеси. Противниците на флорирането на питейната вода от обществените власти твърдят това, че флуорирането би могло да има опасен здравословен ефект, като зъбна флуроза (dental fluorosis) и рак на костите. Някои от противниците смятат, че флуорирането отнема правото на личен избор, като заставя гражданите да приемат определени съставки под формата на масова медицина.” (това е превод на част от статия в Wikipedia на английски език; За съжаление в българската версия на Wikipedia отново няма нищо по въпроса.)

Референции:
Wikipedia – Water fluoridation
Wikipedia – Water fluoridation controversy

авторът на претендира за точен превод.

No Comment.

Add Your Comment