2007
08.01

Днес вали бурно и хладно със силен вятър и гръмотевици. Мечтано събитие от доста време. Зверските жеги от последния месец и половина ме караха напоследък да бленувам за дъжд и хлад, а не както обикновено за храна 🙂 Времето е доста мрачно и тъмно и аз съм доволен.

За съжаление това хубаво време дойде с новината за смъртта на един много интересен за мен режисьор. Макар и не много споменаван напоследък, Микеланджело Антониони е бил много популярен през 60-те и 70-те години на XX век. Има много известни филми, които не са се славели си с популярност сред широката публика, но непрекъснато са били в устата на критиците и кино маниаците.

Аз лично винаги съм бил със смесени чувства към филмите му. От трите негови филма, които съм гледал, “Zabriskie Point” (1970) най ми хареса. Става въпрос за една невъзможна любов между двама младежи в “долината на смъртта”, като филма засяга доста социални и обществени проблеми под съпровода на музиката на Pink Floyd. Преди години, когато търсих тоя филм не можах да го намеря дори в оригинал. Гледах го с италиански дублаж и английски субтитри. Филма толкова ми хареса, че даже си направих труда да преведа субтитрите и да ги синхронизирам с тази италианска версия. (горд от себе си)

“Фотографско увеличение” (Blowup 1966) е филм за един отегчен от живота си фотограф, който случайно открива убийство в една от снимките си от един парк. Странен, но интересен филм. Номиниран за оскар.

Жалко наистина, че губим такава личност, но поне той си е живял живота и е дал на света нещо за 94-те си години живот.

No Comment.

Add Your Comment